
A téli bojlizás időszaka novembertől februárig tart, vagy míg a vizek be nem fagynak. Amikor a víz hőmérséklete 10 fok alá esik, akkor már a téli bojlizásról beszélhetünk.
Ehhez a horgászmódszerhez olyan vízterületeket kell választani – amik általában bányatavak – , ahol a víz mélysége 10-20 méter. A 2-3 méteres vízmélységgel rendelkező vizek teljesen alkalmatlanok a téli bojlizáshoz.
Ez a horgászmódszer nagy kitartást igényel, hiszen meg kell küzdeni a hideg időjárással, és a csontig hatoló hideg széllel.
Tudnivalók
A téli horgászatra minimum 4-5 nap is kellhet, de az 1 hét az ideális. A pontyok ebben az időszakban behúzódnak a tó mélyebb gödreibe, és itt kell keresni őket, hiszen egy etetéssel már nem tudjuk a horgunkhoz csalni a halakat, nekünk kell megkeresni őket. A téli pontyozásnál csak a behúzós horgászat jöhet számításba. Ehhez a horgászmódszerhez nélkülözhetetlen a halradar használata, hiszen meg kell keresni a töréseket, púpokat, mert ezt gyakran látogatják a halak.
Egy olyan tavon, ahol 15-20 méteres mélységek is vannak nem feltétlen a legmélyebb pontokat kell keresni, hanem a 8-10 méteres mélységben elhelyezkedő törések, púpok lehetnek a legígéretesebbek.

Etetés
Etetésre ebben az időszakban – mivel ritkán számíthatunk kapásra – a párolt bojlik jöhetnek számításba 20-24 mm-es nagyságban attól függően, hogy mekkora halakra számíthatunk. Kiegészítésképpen egy-két szem nagyobb méretű oldódó bojlit tehetünk még hozzá. A magos etetést kihagyhatjuk, hiszen az amúrok már nem táplálkoznak, és a pontyok is kevesebb mennyiségű élelmet vesznek magukhoz.
Az etetésnél bátran használjunk PVA hálót, ennek is a gyorsan oldódó változatát, hiszen a hideg vízben nehezen bomlik. Ha nem megfelelő PVA-t használunk, a hideg vízben összecsomósodik, és a zsinórunkon ott marad órákig. A PVA-s etetés mellé maximum 5-10 szem bojlit szórjunk a horgunk köré. Kerüljük a nagy mennyiségű etetést, hiszen ez akár riasztó is lehet a halak számára.
A felcsalizott horgunkat úgy kell elhelyezni, hogy akár 24 óráig is bent lehet, mire a pontyok megtalálják. Amennyiben egy nap elteltével sincs kapásunk, próbáljunk új helyet keresni a szereléknek.

Csalizás
Csalizásra minden esetben párolt bojlit használjunk 20 vagy 24 mm-es nagyságban, valamint ezeknek a bojliknak a pasztázott változatát. Érdemes a bojlit kikönnyíteni – nem elemelni az aljzattól -, hiszen a pontyok óvatosabban szívnak a csalikra, és a kikönnyített bojli hamarabb a szájába kerül. Tapasztalataim szerint kerüljük a rikító színű csalikat, hiszen a tiszta vízben ezek a nagy pontyok számára riasztók is lehetnek.

Szerelék
A téli behúzós horgászatnál bátran használhatjuk a nyáron is használt 30-35 mm-es vastagságú főzsinórt, de a szerelékünk utolsó 10 métere az lehetőség szerint fluorcarbon vagy víztiszta színű legyen – ne rikító színű -, hiszen a tiszta vízben a halak nagyon jól látnak.
A horog méretét érdemes lekicsinyíteni 6-os, akár 8-as nagyságig is. A jobb akadás érdekében inkább a hajszálelőke hosszával variáljunk. Az ólom nagyságba minden esetben nagyobb méretű legyen, 140-200 gramm közötti, lapos vagy rücskös ólom a legmegfelelőbb, ami a töréseken megáll.
A nagyobb súlyok használata miatt érdemes elhagyósra szerelni, hogy a kapás után a nagy ólom ne szakítsa ki horgunkat a hal szájából.
A horogelőke hossza 30 cm körüli legyen, az anyaga lehet fluorcarbon, vagy 15-20 lbs közötti fonott előke.
Jó fogást kívánok!
Tisztelettel:
Mr Bojli Imre
Iratkozz fel a Youtube csatornánkra, ahol Imre rendszeresen új videós tartalommal fog várni!