Szeretném veletek megosztani, mik számomra az eddigi legjobban bevált bojlizással kapcsolatos alapszabályok, és trükkök, amiket az elmúlt 20 év során tanultam.
Remélem tippjeim sokat fognak segíteni nektek abban, hogy a következő bojlizás során nagyban növelhessétek a siker esélyét!
Íme a legfontosabbak:
1. Felszerelés
Bojlizás – Bot és orsó választás:
- Átlagos horgászat során használjunk 3,6 méteres 3 lbs botot, valamint 80-100-as méretű nyeletőfékes vagy gyorsfékes orsót.
- Akadós terepen, illetve nagy távolságú horgászatoknál használjunk 3,9 méteres és 3,5 lbs botot, az orsó mérete megegyezhet az előzőekben leírtakkal.
A zsinórméret 22-től egészen 35-40-es méretig használható, függ attól, hogy dobós pecát vagy behúzásos módszert alkalmazunk.
Horogméretben a leggyakrabban használt méret a 4-6-os, akadós terepen , szélsőséges körülmények között akár a 2-es méretet is használhatjuk.
Az ólom súlya 80-től 120 grammig terjedhet dobós horgászat esetén, behúzásos horgászatnál 170-200 grammig is használhatjuk.
A csalink méretét igazítsuk a horog méretéhez. Nagyobb méretű horgokhoz inkább nagyobb csalit használjunk, illetve a hajszálelőke hosszával is tudunk variálni. Azt akár kisebb méretű horoggal is használhatjuk, ebben az esetben viszont jobban el kell engedni a bojlit a horog öblétől.
2. Évszakok
Tavaszi és őszi időszakban csalizásra használhatunk kisebb bojlikat is, de a nyári időszakban a nagyobb bojlik kerülnek előtérbe, és ha a helyzet úgy kívánja, bátran használjuk a dupla 20-as vagy dupla 24-es méretet is. Tavaszi és őszi időszakban használjunk kisebb főtt bojlikat, illetve oldódó bojlikat, kisebb mennyiségű aprómaggal kiegészítve.
Nyári hónapokban nagyobb méretű főtt bojlikat nagyobb mennyiségű maggal együtt használjuk. A tavaszi és őszi hónapokban a bojlinkat pasztázhatjuk, ezzel fogósságát növelhetjük. Ezen kívül a PVA-s etetés az, amivel még eredményesebbek lehetünk.
3. Vízhőmérséklet
A tavaszi felmelegedő, illetve az őszi lehűlő vizeken használjunk kevesebb bojlit, illetve aprómagot.
Itt előtérbe kerülhet a paszta és a PVA-s etetés fontossága. A nyári hónapokban viszont emeljük meg a csalink méretét és mennyiségét, illetve használjunk lényegesen több aprómagot. Erről olvashattok egy külön bejegyzésben is: Főtt vagy oldódó bojli – mikor melyiket használjuk?
4. Bojlizás: Milyen vízre milyen bojlit használjunk?
Olyan vízterületeken, ahol kisebb a halsűrűség, esetleg erős a fehérhal állomány, illetve törpeharcsák találhatók a vízben, ott kimondottan főtt prémium bojlit használjunk lehetőleg nagyobb méretben, és jobban kiszárítva.
Az intenzíven telepített tavakon , holtágakon, tározókon, ahol nagyobb a halsűrűség ezáltal hamarabb érhetünk el kapást, ott előtérbe helyezhetjük az oldódó bojli használatát, illetve a pasztázott bojlik alkalmazását.
5. Szoktató- és karbantartó etetés
A sikeres horgászathoz hozzátartozik az is, hogy betartjuk az etetés írott és íratlan szabályait. Ennek külön cikket is szenteltünk, amelyet elolvashattok az alábbi linkre kattintva: Szoktató- és karbantartó etetés.
Görbüljön a bot!
Tisztelettel:
Mr Bojli Imre
Tetszett a bejegyzés? Olvass tovább: