A bojli készítés alapjai – tippek, trükkök, praktikák
Nem tudod, hogy milyen alapanyagokból készül a fogós bojli? Akkor ez a cikk neked szól.
Nagyon sok kérdés érkezik azzal kapcsolatban, hogy mi is az a bojli és miből készül. Azoknak a kezdő horgászoknak szeretnénk segíteni, akiket érdekel ez a témakör, esetleg saját maguk szeretnének bojlit készíteni.
Mi az a bojli?
A bojli tulajdonképpen egy nagy fehérje- és szénhidrát tartalmú tésztagolyó, ami lehet főzött vagy főzés nélküli változat. Általában 10-30 mm-es nagyságban készítik, hiszen ezek a leggyakoribb méretek. A kisebb méreteket általában pop-up kivitelben, míg a nagyobb méreteket süllyedő változatban készítik.
Miből áll a bojli?
Növényi- és állati eredetű összetevőkből készítjük a bojlit. Figyeljünk arra, hogy a fehérje tartalom illetve a szénhidrát tartalma meglegyen a golyónak, ezen kívül olajos mag hozzáadásával a zsírtartalmát is beállíthatjuk.
Állati eredetű alapanyagok
Állati eredetű alapanyagokból a következőeket használhatjuk: halliszt, vérliszt, húsliszt, tejpor, májliszt, baromi fehérje, szúnyoglárva kivonat, halolaj, stb.
Növényi eredetű alapanyagok
Ilyenek: szójaliszt, kukoricaliszt, rizsliszt, rozsliszt, kukoricaglutén, szőlőcukor, búzakorpa, zabkorpa, búzadara, keményítő, darált kendermag, napraforgómag, dió, stb.
Ezek az alapanyagok, amikből tudunk összeállítani olyan keveréket, ami megfelelhet a bojli készítéséhez. Azért is soroltam fel ennyi félét, mivel nem mindegyik könnyen beszerezhető, de helyettesíthető másféle anyaggal.
Kötőanyag
Kötőanyagnak mindenféleképpen a tojást javaslom, hiszen a legkönnyebben beszerezhető, és a tojás adagolásával be tudjuk állítani, hogy egy lazább szerkezetű, vagy egy kőkemény bojlit készítsünk.
Minél több tojást használunk fel a tésztánk készítéséhez, annál keményebb lesz maga a bojli a folyamat végére.
Aromák
Ízesítés tekintetében bármilyen folyékony vagy por alapú aromát illetve fűszert felhasználhatunk, ebben csak a fantázia szabhat határt. A mai világban nagyon divatosak az édes és az úgynevezett büdös aromák vegyes használata.
Főzés
A bojli főzésénél ügyeljünk arra, hogy addig főzzük, míg a golyó feljön a víz felszínére, ezután szűrjük le, és szellős, hűvös helyen szárítsuk , míg a golyók teljesen ki nem szikkadnak.
A kész bojli tárolása
A kész bojlit tárolhatjuk bojlitartóban vagy esetleg necczsákban, ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, érdemes a fagyasztással próbálkozni, hiszen fagyasztás után a golyó állaga nem változik.
Ezekkel a tippekkel már bátran készíthetünk olyan bojlit, ami igazán fogós, és szép eredményeket produkál. Jó bojli készítést kívánok!
Kellemes horgászatot kívánok!
Imre
EXTRA TIPP: